Biberin Tarihçesi

Biber ana vatanı Güney Amerikadır, bugünkü Meksika, Şili ve Peru'nun olduğu bölgelerde yaşayan Azteklerin yazıtlarında da bu bitkiden söz edilmiştir.

Bu yazıtlarda "beiberaxql" olarak geçmekte ancak Aztek hiyeroglifleri ilk defa çözülürken yapılan bir yanlışlıkla, kelime biber olarak okunur ve günümüzde de bu adla anılır.

Amerika'yı keşfeden Kristof Kolomb'un gemisiyle birlikte Avrupaya getirilen biber, buradan Anadolu ve Hindistan'a ulaşmış.

Biberin Osmanlı Mutfağı ile buluşması  16 - 17. yy da gerçekleşmiştir.


Wilbur Scoville

Biberden bahsedip de Wilbur L. Scoville'den bahsetmemek olmaz.

Scoville biberin acılığını ölçmek için yaptığı testlerde alkolde eritilmiş acı biber özlerini şekerli suda seyreltmiş, çeşitli yoğunluktaki farklı biberleri artık acı tadını almayıncaya kadar denemiştir.

Böylelikle biberlerin ne kadar acı olduğunu Scoville birimine göre söyleyebiliriz.

Mesela herhangi bir biberin 2500 Scoville birimi acı olduğunu söylersek, bu biberin 2500 kat seyreltildiğinde acılığını kaybettiğini ifade etmiş oluruz.

Bu ölçümlere göre anadolu topraklarında yetişen biberlerin acı aralığı 2500-8000 değerleri arasındadır.


Dünyanın en acı biberi, Naga Jolokia
Dünyanın en acı biberi ise Hindistan'da yetişen Bhut Jolokia ve ya Naga Jolokia'dır.

Bu biberin acı aralığı 1.041.427'dir yani bizim anadoluda acı biber olarak adlandırdığımız biberden 420 kat daha acıdır.

Küçük bir Naga biberinin yarısı bir tencere Hint yemeğini yenilemez hale getirecek, tüm acılığına rağmen tabağınızdaki yemeği bitirebilseniz bile mideniz ve bağırsaklarınızdan dolayı hemen hastahaneye kaldırılmanız gerekecektir.

Buna karşın sadece 2006 yılında 250 bin adet Naga biberi satılmıştır.

Aşağıda acı biberlerinin Scoville cinsinden değerleri ve isimleri bulunuyor.

Etiketler:

Yazılım & Hosting: Safransoft